Електронен речник на заинтересования

Електронният речник ще бъде попълван всеки месец с понятия, насочени към по-доброто разбиране на целите и мотивите на европейските политики в тяхната цялост, отношения, причинни връзки, технологични решения и процеси, закономерности, ценности.
В речника има само някои от подходите към понятията, не всичко за тях. Направен е с възможността да бъде редактиран и допълван. Съдържанието на речника не е авторско, а е формирано от различни източници, които ще бъдат посочвани и допълвани.Постистина

„Постистина” e посочена от речника на Оксфорд за дума на 2016 г. Дефиницията за постистина в Оксфордския речник е „ситуация, в която медиите действат в условия, при които обективните факти са по-малко влиятелни във формирането на общественото мнение в сравнение с емоционалните призиви и личните мнения”.

„Причината е и в болезнената отворена рана на нарцисизма, толкова характерен за днешната епоха. Всичко е въпрос на мнение, защото живеем в демокрация. Щом някой чувства, че е прав – това е достатъчно доказателство. Невежеството и отказът от знание е само препотвърждаване на автономията и свободата. Това води до смърт на диалога, доверието и фактите. Айзък Азимов казва, че такова състояние на нещата води единствено до заключението, че „моето невежество е толкова добро, колкото твоето знание“. И нито Дънинг, нито Крюгер могат да помогнат.

И все пак какво може да се направи? Никълс казва, че експертите, най-вече тези в университетите и академиите, трябва отново да заговорят не само помежду си, а и в публичното пространство. Не само на собствения си жаргон, а на разбираем език… Чуждата глупост не ни прави по-умни. Знаещите (макар и да е сложен въпрос как се определя кой точно е знаещ) имат и задължението да помагат. Знаещите имат отговорността да образоват. Гражданите и гласоподавателите имат отговорността да се учат. Иначе арогантността, цинизмът и егоизмът ще възтържествуват. Ще победят, без да знаят, че така побеждават демокрацията. И свободата.“ (Стефан Иванов, Слухове, заблуди, постистина, фалшиви новини https://toest.bg/sluhove-zabludi-postinstina-falshivi-novini/ )

Том Никълс: Постистина или защо хората се мислят за по-умни от експертите (интервю за „Фигаро“)

http://www.presstv.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/01/27/%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0/Възгледите и мненията, изразени тук, принадлежат изцяло на техните автори и не отразяват официалната позиция на Европейската комисия. Европейската комисия не може да гарантира точността на информацията, съдържаща се в тях. Нито Комисията, нито което и да е лице, действащо от името на Комисията, носят отговорност за съдържанието или информацията, публикувана тук.Към речника


TWEET to @ECinBulgaria