Официално откриване на Европейски информационен център Europe Direct - Благоевград

В Благоевград на 2 април, 2008, официално отвори врати Европейски информационен център - Europe Direct. Официални гости на събитието бяха Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Цветан Симеонов, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата, кметът на Благоевград Костадин Паскалев, заместник – областният управител на Пиринско – Станойчо Манов, представители на университетите в Благоевград и на бизнеса.

Центърът е част от 11 подобни звена в цялата страна, които служат за реална връзка между гражданите и структурите на ЕС. Идеята се реализира с подкрепата на Европейската комисия. Освен обща информация за ЕС – политика, законодателство, институции, възможности за финансиране по програми на ЕС, центърът ще дава практически отговори на граждани за въпроси, свързани с правата и възможностите им за реализация в страните от Европейския съюз.

Информационният офис ще функционира в Търговско-промишлена палата - Благоевград, която е приемна структура на европейската мрежа Europe Direct.

Немалка част от жителите и гостите на областния град се интересуват от вариантите, чрез които могат да станат държавни служители на страни – членки на ЕС, по какъв начин се кандидатства във висше училище или пък какви са възможностите за лечение в чужбина. На тези и още много въпроси, свързани с ЕС, отговор ще дават експертите от Europe Direct.

Центърът ще осигурява безплатен достъп до интернет страници с информация за ЕС, възможност за гледане на предаванията на “Европа по сателит“, ползване на информационни издания на мястото, ще съдейства за обратна връзка с европейски институции.

По време на откриването деканът на Филологическия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски” доц. д-р Антони Стоилов обяви победителите в конкурса за есе „Европейската ценност на България”. Любимо Минков представи благоевградските художници, участвали в изложбата в Берлин, организирана от „Сдружение за изкуство - Любимо” , Галерия "Lubimo" и Българският културен институт в Берлин.