ЕС и международните донори поеха ангажимент да предоставят 1,15 милиарда евро за възстановяване след земетресението в Албания.

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2020-02-17

Близо 100 делегации от Европейския съюз, неговите държави членки и партньори, сред които международни организации и гражданското общество, се събраха днес в Брюксел на международната донорска конференция, за да мобилизират подкрепа за Албания след опустошителното земетресение от 26 ноември 2019 г.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, домакин на събитието, заяви следното: Днес международната общност прояви солидарността си с Албания. Една трета от общия ангажимент идва от Европейския съюз и неговите държави членки, включително Европейската инвестиционна банка. Целият Европейски съюз се мобилизира за страна, която е в сърцето на нашия континент — и за която се надявам и съм убедена, че един ден също ще бъде част от Съюза ни. Хората в Албания знаят, че принадлежат към нашето европейско семейство — сега повече от всякога.

Конференцията беше открита от председателя Фон дер Лайен. В нея взеха участие и албанският министър-председател Еди Рама, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович.

От общата обещана днес сума от 1,15 милиарда евро Европейският съюз, включително Комисията, държавите членки и Европейската инвестиционна банка обявиха, че поемат ангажимент за 400 милиона евро за възстановяването на Албания. Европейската комисия пое ангажимент за 115 милиона евро от бюджета на ЕС. Това включва подписаните днес от председателя Фон дер Лайен и министър-председателя Рама първи безвъзмездни средства в размер на 15 милиона евро за реконструкция и рехабилитация на основни обществени сгради, като училища, за да може подкрепата бързо да започне да се осигурява по места. Освен това Комисията представя на Съвета и Парламента предложение за допълнителни 100 милиона евро безвъзмездни средства от бюджета на ЕС през тази година за подпомагане на рехабилитацията и реконструкцията на обществени и частни сгради, както и за възстановяване на засегнатите предприятия.

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи се изказа от името на ЕС по време на представянето на оценката на потребностите след бедствието и беше модератор на сесията за поемане на ангажименти, а комисарят, отговарящ за управлението на кризи, Янез Ленарчич представи първоначалния спешен отговор.

Контекст

На 26 ноември 2019 г. опустошително земетресение с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер разтърси Албания. 51 души загинаха, над 900 бяха ранени, около 17 000 бяха временно разселени, а земетресението в крайна сметка засегна над 200 000 души в 11 общини. Хиляди сгради бяха разрушени и пострадаха сериозно, в това число публична и частна инфраструктура, домове, училища и здравни заведения.

По искане на албанското правителство след земетресението в страната незабавно бяха изпратени екипи за издирване и спасяване след задействането на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. В резултат на това чрез механизма, както и двустранно от държавите — членки на ЕС, и партньорите от региона, бяха изпратени помощ в натура и строителни инженери. Екип за гражданска защита на ЕС беше в Албания от 27 ноември до 20 декември 2019 г. и координира международния отговор.

Правителството на Албания, Европейският съюз, Организацията на обединените нации и Световната банка изготвиха съвместно доклад за оценка на потребностите след бедствието, който беше публикуван на 5 февруари 2020 г. с цел мобилизиране на общността на донорите. От доклада става ясно, че общото въздействие на бедствието в 11-те засегнати общини възлиза на над 980 милиона евро и почти 1,08 милиарда евро ще бъдат необходими за възстановяване във всички сектори. Повечето от регистрираните щети са в жилищния сектор, следван от производствения сектор (като предприятията и туризма, селското стопанство и културното наследство) и сектора на образованието.

За да направляват възстановяването на жилищния сектор, правителството на Албания, Банката за развитие към Съвета на Европа, Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и Световната банка одобриха набор от ключови принципи чрез декларация за намерения. Чрез тези принципи се предоставят параметри за механизмите за финансиране, за да се гарантира прозрачно, ефикасно, основано на участието и прозрачно възстановяване, което дава възможност за отчетност и координация на насочваните средства и за подобрен контрол на качеството на строителството.

За повече информаци:  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_20_249
Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria