Темите на изминалата сесия: Европейски зелен пакт, бъдещето на Европа, Брекзит

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2020-01-16

На първата си пленарна сесия за 2020 г. Парламентът призова за повече амбиции в областта на климата и постави гражданите в центъра на дебата за реформи на ЕС.


Депутатите подкрепиха плана ЕС да стане неутрален спрямо климата до 2050 г. и поискаха по-голямо намаление на емисиите до 2030 г. (с 55% спрямо 1990 г.). Преди това те обсъдиха предложение за финансиране на прехода към „зелена“ икономика, включително за подпомагане на засегнатите региони.


Гражданите трябва да бъдат в основата на дискусията за това как трябва да се реформира Европейският съюз, заяви Парламентът в резолюция, в която изложи идеите си за предстоящата Конференция за бъдещето на Европа.


Друга приета резолюция призовава за защита на правата на гражданите на ЕС и Великобритания след Брекзит.


Преди конференция на ООН за биоразнообразието през октомври депутатите се обявиха за въвеждането на обвързващи цели на глобално и световно ниво, за да се съхранят застрашените видове.


В пленарен дебат бяха обсъдени мерките за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените. Парламентът ще гласува позиция по темата по-късно през месеца.


Ситуацията в Иран също бе тема на разисквания, а в реч пред Парламента йорданският крал Абдула II подчерта значението на мира в Близкия Изток.


Хърватският министър-председател Андрей Пленкович представи приоритетите на новото ротационно председателство на Съвета на ЕС.


Депутатите приеха резолюция, отправяща критики към Полша и Унгария за влошаващата се ситуация с върховенството на закона в двете страни.
Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria