Парламентът отбеляза 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-11-13

На церемония в Брюксел на 13 ноември Европейският парламент отбеляза падането на Берлинската стена, открило нова страница в европейската история.


Председателят на ЕП Давид Сасоли и председателят на Бундестага Волфганг Шойбле отдадоха почит на смелостта и решимостта на германските граждани, които направиха възможно разрушаването на стената, разделяла Източен Берлин от Западен Берлин от 1961 г. до 9 ноември 1989 г.

Те обаче отправиха предупреждения, че извоюваните трудно свобода и демокрация не бива да се приемат за даденост, и призоваха за европейско единение и сътрудничество.

Давид Сасоли посочи, че принципите, върху които е изградена европейската демокрация, не са необратими и трябва да бъдат защитавани от вътрешни заплахи като възраждането на антисемитизма, ксенофобията, расизма и национализма, както и от външен натиск.

„Трябва да се борим срещу тези заплахи с решимост и единство, ако искаме да отдадем почит на това, което се случи онази нощ в Берлин, когато падна Стената“, заяви председателят на Парламента. „Вярвам, че това е битка, която можем да спечелим, само ако останем единни“.

Председателят на германския федерален парламент Волфганг Шойбле определи като „безпрецедентно в историята“ падането на Берлинската стена и премахването на Желязната завеса, която разделяше континента на две части.

„Ние трябва да продължим да осъзнаваме какво може да се постигне, ако хората работят заедно за нещо. Особено в един парламент, който изпълнява политически цели, но който винаги трябва да се бори за общото добро и за благосъстоянието на всички“, каза г-н Шойбле.Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria