Темите на изминалата пленарна сесия: Брекзит, нов председател на ЕЦБ, климат

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-09-20

В първата пленарна сесия след лятото Парламентът изрази позицията си за Брекзит, подкрепи Кристин Лагард за председател на ЕЦБ и обсъди политиката за климата.


Депутатите потвърдиха желанието си за регламентиран Брекзит, основан на договореното споразумение за оттегляне. Те също така посочиха, че не възразяват за отлагане на датата на напускане, ако това бъде поискано от Великобритания.

Кристин Лагард получи подкрепа от Парламента за председател на Европейската централна банка от 1 ноември. Ако тя получи окончателно одобрение от лидерите на страните в ЕС, тя ще стане първата жена на поста.

Преди срещата на върха на ООН относно климата в Ню Йорк депутатите призоваха ЕС да засили мерките си срещу глобалното затопляне. Бяха разисквани и горските пожари в Амазония.

Парламентът одобри допълнителни средства за европейските програми за иновации и мобилност. За изследователската програма „Хоризонт 2020“ ще бъдат заделени още 80 млн. евро, а за „Еразъм+“ ‒ още 20 млн. евро.

Депутатите също така призоваха Комисията да се застъпи пред Европейското патентно ведомство срещу издаването на патенти за растения и семена, получени чрез традиционни методи като кръстосване.

Други теми

Календарът на изслушванията в Парламента на кандидатите за комисари бе одобрен от председателя на ЕП и лидерите на политически групи. Изслушванията ще дадат възможност на депутатите да преценят качествата и плановете на кандидатите, преди Парламентът да реши дали да одобри състава на новата Комисия.

Станаха известни и имената на номинираните за награда „Сахаров“ за 2019 г. Наградата цели да отличи активисти за правата на човека и демокрация.

Източник: Европейски парламент https://www.europarl.europa.eu/news/bgКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria