Изслушванията на кандидатите за комисари: кой кога ще се яви в Парламента

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-09-19

Редът, в който кандидатите за еврокомисари ще се явят пред Парламента, за да отговарят на въпросите на депутатите, стана известен на 19 септември.


Решението за календара на изслушванията бе взето на среща на председателя на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите групи.

Програмата е следната (времето на началото и края на изслушванията са дадени според часовата зона в България): https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20190912STO60948/izslushvaniiata-na-kandidatite-za-komisari-koy-kogha-shche-se-iavi-v-parlamenta?fbclid=IwAR0zplb5-MyEuOj_DQMwgefCAoJkkPvBLBWnjB2upbCXS8yAywnormjDRJA

 

 

Ресорите на кандидатите за комисари бяха обявени на 10 септември от избрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен. Самите кандидати бяха номинирани от държавите в ЕС.

Целта на изслушванията е депутатите да преценят дали кандидатите са подходящи за предложения им ресор и дали са готови да отговорят на очакванията на гражданите и да реализират програмата на г-жа фон дер Лайен, представена пред Парламента през юли.

Изслушванията се организират от парламентарните комисии, отговарящи за ресора на съответния кандидат. Всяко изслушване ще продължи по 3 часа и ще бъде предавано на живо онлайн.

Следващи стъпки

След края на всяко изслушване ще бъдат подготвени оценки за представянето на кандидатите. Планира се Парламентът да гласува дали да одобри цялостния състав на Комисията на 23 октомври. Повече подробности за процеса можете да научите от нашата инфографика.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria