Парламентът дава подкрепа на Кристин Лагард за поста на председател на ЕЦБ

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-09-04

Кандидатът за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард получи подкрепата на Европейския парламент на 17 септември в пленарно гласуване.


Преди гласуването Кристин Лагард изпрати писмени отговори на въпроси и се яви на публично изслушване пред комисията на ЕП по икономически и парични въпроси на 4 септември.

В пленарен дебат на 17 септември председателят на комисията по икономически и парични въпроси Ирене Тинали (С&Д, Италия) подчерта важната роля на ЕЦБ: "Ангажиментът на Европейската централна банка и на нейните председатели да запазят единната валута с конкретни действия дава основополагащ принос за защитата на еврото и за увеличаване на благосъстоянието на европейските граждани". Г-жа Тинали посочи, че отговорите, предоставени от Кристин Лагард на въпросите на депутатите, показват, че тя осъзнава задачите пред банката и че е подходяща да продължи нейната мисия.

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

Ако г-жа Лагард получи официалното одобрение на Европейския съвет, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. Депутатите в ЕП са заявявали, че искат да видят повече жени на висши позиции в сферата на икономиката и паричната политика.

Европейският парламент и ЕЦБ

Ключов принцип в работата на Европейската централна банка е нейната политическа независимост, което означава, че тя е свободна да преследва зададената й цел да поддържа стабилни цени, без да бъде подлагана на политически натиск.

Въпреки това в интерес на демократичната отчетност председателят на Европейската централна банка се явява на изслушвания на всеки три месеца в комисията на ЕП по икономически и парични въпроси. Целта на т.нар. „диалог по въпорсите на паричната политика“ е банката да обясни своята парична политика и решения пред избраните представители на европейските граждани.

Председателят на ЕЦБ също така представя годишния отчет на банката на пленарно заседание и отговаря в писмена форма на писмено зададени въпроси от депутати.
Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria