Парламентът обсъди ситуацията с преговорите за Брекзит

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-09-18

Ще се стигне ли до споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС? Европейският парламент обсъди предизвикателствата и последиците в дебат на 18 септември.


Към момента се предвижда Великобритания да напусне Европейския съюз в края на октомври 2019 г. Всяко едно удължаване трябва да бъде поискано от британското правителство и одобрено от останалите 27 страни в ЕС.

През ноември 2018 г. преговарящите от Великобритания и ЕС договориха текст на споразумение за оттегляне, но той бе отхвърлен на три пъти в британската Камара на представителите. Новият британски премиер Борис Джонсън настоява за промени в споразумението.

Депутатите обсъдиха ситуацията и риска от напускане без споразумение по време на пленарен дебат в Страсбург. По-късно на същия ден те приеха резолюция по темата.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Рискът от напускане без споразумение остава реален и в крайна сметка опира до решение на британското правителство, но това никога няма да бъде изборът, предпочитаната алтернатива на Европейския съюз. И затова мисля, че е по-добре да се съсредоточим върху това, което можем да направим, за да постигнем споразумение ‒ нещо, което е желателно и според мен все още възможно“.

„В момента не Великобритания напуска ЕС, а работните места и компаниите напускат Великобритания“, посочи Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Около една трета от британските компании планират да напуснат или вече го правят. Много хора тук в пленарната зала съжаляват за Брекзит, но трябва да Ви кажа, че по време на предизборната кампания това беше силен аргумент да заявим на европейците, че това е глупаво и създава много несигурност... С това много ни помогнахте“.

Един от най-сложните въпроси в преговорите за Брекзит са гаранциите за избягване на физически граници между Северна Ирландия и Република Ирландия. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние посочи, че те са прагматично решение на конкретни проблеми: „Ние не искаме да се връщаме назад към физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия; искаме да защитим целостта на единния пазар и да съхраним икономиката на целия остров“.

Лидерът на групата на С&Д Ираче Гарсия Перес (Испания) призова Борис Джонсън да гарантира правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания: „Обикновените хора не трябва да плащат за грешките на техните политически представители“, заяви тя и добави, че нейната група би подкрепила британците, ако те променят решението си за Брекзит: „Групата на С&Д винаги е гледала на Брекзит като на историческа грешка и ние сме готови да подкрепим хората във Великобритания, ако те решат да преразгледат това решение“.

Координаторът на Парламента за Брекзит Ги Верхофстад (Белгия, Обнови Европа) изрази надежда, че все още е възможно споразумение, но отправи критики към Лондон за отношението към правата на гражданите и призова за „автоматичната регистрация на всички граждани на ЕС“ във Великобритания. По отношение на бъдещите търговски отношения г-н Верхофстад заяви: „Този Парламент никога няма да приеме споразумение, в което Великобритания ще има всички преимущества на свободната търговия, с нулеви мита, без да се придържа към нашите екологични, здравни, социални стандарти... Ние никога няма да приемем Сингапур на Северно море. Това няма да се случи.“

„Ние не сме тези, които избраха Брекзит, но уважаваме решението на избирателите във Великобритания“, каза Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия). „Най-добрата демонстрация за това е, че ние добронамерено водим преговори за споразумението, което ще регламентира нашата раздяла, за която съжаляваме“.

„Британското правителство иска споразумение, но не какво да е споразумение, а такова, което е приемливо за британския парламент и за хората във Великобритания“, изтъкна Джефри Ван Орден (ЕКР, Великобритания) и призова за добра воля и гъвкавост и от ЕС, и от Великобритания. Той се обяви против ново удължаване на членството на Великобритания. „Какъв е смисълът от ново забавяне? Някои от вас си мислят, че ако проточим нещата още малко, ще има промяна на управляващите във Великобритания и може би промяна в позицията. Смятам, че това е пълна самозаблуда“.

Според Марко Дзани (Идентичност и демокрация, Италия) институциите на ЕС не трябва да учат британския парламент на демокрация: „Безпокоя се, че решения, които хората са взели, но не се харесват на институциите на ЕС, никога не могат да бъдат приети“. По думите на г-н Дзани ЕС се страхува да загуби Великобритания, защото това би била „демонстрация на грешките, направени от ЕС в миналото“.

Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) заяви: „Когато дойдох в Парламента, чух привърженик на Брекзит да казва, че трябва да бъде разрушена една империя, като той имаше предвид Европейския съюз. Единственото, което постигнаха привържениците на Брекзит, е, че поставиха Великобритания в най-тежката политическа криза на страната от десетилетия. В тази криза работниците и пенсионерите ще платят най-високата цена. Тази политика не е нито в интерес на хората във Великобритания, нито на хората в Европа“.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria