Кино: трите филма в надпреварата за наградата LUX на Парламента за 2019 г.

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-07-29

Трите филма финалисти, които ще си оспорват наградата LUX за 2019 г., са „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името й е Петруния“ и „Кралството“.


Филмите, които тази година имат шанс да бъдат отличени с наградата на Европейския парламент за кино, бяха обявени на пресконференция в Рим на 23 юли. Те бяха подбрани измежду 10 заглавия, представени по-рано на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия.

„Нерешеният случай Хамаршьолд“

Документалният филм на Мадс Брюгер хвърля светлината върху мистерията около смъртта на генералния секретар на ООН Даг Хамаршьолд през 1961 г. Шведският политик е работил за утвърждаването на страни в Африка, придобили независимост от бивши колониални сили като Великобритания и Франция.

Той обаче намира смъртта си при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа, пътувайки за среща за разрешаване на конфликт в Конго.

За трети път в историята на наградата LUX документален филм е сред финалистите.

„Господ съществува, името й е Петруния“

Филмът на Теона Стругар Митевска разказва какво се случва, когато една жена в Северна Македония решава да участва в едно по традиция мъжко състезание и успява да открие светия кръст, който православен свещеник хвърля в река. Петруния разгневява както мъжете, така и свещеника, който въвлича в случая полицията.

Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“, пита тя, тъй като „наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.

„Кралството“

Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Наситеният с адреналин трилър на испанския режисьор Родриго Сорогойен изследва проблема с политическата корупция.

Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

Европейски филми в европейските кинозали

Филмовата награда LUX на Парламента подпомага разпространението на европейски филми извън националните граници и по-успешната конкуренция с американските блокбастъри. С подкрепата на Европейския парламент ще бъдат осигурени субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране в повече от 50 града из цяла Европа в рамките на Филмовите дни на наградата LUX през есента.

Филмът победител ще бъде избран от членовете на Европейския парламент и обявен по време на пленарната сесия на 27 ноември в Страсбург.Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria