Дебат в Парламента: какво казаха кандидатите за председател на Комисията

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-05-17

Хора от цяла Европа наблюдаваха на живо на 15 май как шестима кандидати за поста на председател на Комисията дискутираха визиите си за ЕС.


Дебатът за европейските избори, който се проведе в Европейския парламент в Брюксел, бе предаван от поне 35 телевизионни канала и над 60 онлайн платформи в Европа. Той бе възможност водещите кандидати на европейските политически партии да изразят позициите си по широк кръг от въпроси.

Участие взеха Нико Куе (Европейска левица), Ска Келер (Зелени), Ян Захрадил (Алианс на консерваторите и реформистите в Европа), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Манфред Вебер (Европейска народна партия) и Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти).

Дебатът беше едно от ключовите събития в навечерието на европейските избори на 23-26 май. Новите Европейски парламент и Комисия ще зададат посоката на развитие на ЕС за следващите пет години.

Гледайте видеоматериала за избрани моменти от дебата.

Водещите кандидати и изборът на председател на Комисията

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички бяха посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Можете да гледате целия дебат тук: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20190506STO44351/debat-v-parlamenta-kakvo-kazakha-kandidatite-za-predsedatel-na-komisiiataКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria