„Няма да забравим“: Парламентът почита жертвите на Холокоста

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2019-01-30

Депутатите отбелязаха Международния ден на възпоменание на жертвите на Холокоста с церемония по време на пленарното си заседание на 30 януари.


„Няма да забравим. Не искаме да забравим. Ние подновяваме своя ангажимент да пазим жив спомена и да се борим непрекъснато с всички форми на омраза, дискриминация и антисемитизъм“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Г-н Таяни цитира данни от социологическо проучване, според които 50% от европейците смятат, че антисемитизмът е проблем в тяхната страна. „Това е доказателство, че вирусът на антисемитизма не е бил унищожен“, каза той. „Нашите ценности и история са по-силни от нетолерантността и насилието. Европа е демонстрирала това повече от веднъж“.

Бившият председател на Централния съвет на евреите в Германия Шарлоте Кноблох призова Парламента да се бори срещу „разрастващия се антисемитизъм в Европа“. „Мирният и демократичен ред, установен в Европа след войната, днес е заплашен повече от всякога“.

В края на церемонията депутатите запазиха минута мълчание в памет на убитите. „Трябва да помним, че за да посветим минута на всяка от жертвите, ще трябва да останем в мълчание повече от 11 години“, каза г-н Таяни.

Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва на 27 януари ‒ датата, на която през 1945 г. съветските войски освободиха нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц-Биркенау“.

Тази година за пръв път Парламентът отбеляза Международния ден с официална церемония в пленарна зала.Към всички новини
План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria