Откриване на сесията в Страсбург - журналистите са първите пазители на правата на човека

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-12-10

Председателят Антонио Таяни припомни за 70-тата годишнина от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека при откриването на сесията в Страсбург.


"Европейският парламент винаги е бил начело на защитата на правата на човека", каза председателят Таяни. Парламентът основа наградата "Сахаров" за свободата на мисълта преди тридесет години, присъдена на онези, които имат изключителен принос в борбата за правата на човека. В сряда наградата „Сахаров“ за 2018 г. ще бъде присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов.

 

Петима носители на наградата „Сахаров" са получили Нобеловата награда за мир. Председателят Таяни предаде най-горещите си поздравления на носителите на наградата „Сахаров" Денис Муквеге и Надя Мурад, които днес получиха Нобеловата награда за мир в Осло.

 

Той изрази съжаление за смъртта на Людмила Алексеева, носител на наградата „Сахаров“ за 2009 г.

 

Припомняйки, че първите пазители на човешките права са журналистите, председателят Таяни каза, че мислите му са с Дафне Каруана Галиция, Ян Куциак, Джамал Кашоги и всички по света, които са несправедливо лишени от свобода.

Допълнителна информация: http://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20181204IPR20813/otkrivane-zhurnalistite-sa-prvite-paziteli-na-pravata-na-chovekaКъм всички новини
План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria