Меркел: национализмът и егоизмът никога повече не бива да имат шанс в Европа

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-11-13

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди бъдещето на Европа с евродепутатите и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във вторник.


„Толерантността е душата на Европа и съществена основна ценност на европейската идея", каза г-жа Меркел. През последните години тази душа беше натоварена с много предизвикателства като държавен дълг, тероризъм, войни близо до нашия континент, миграция, цифровизация и изменение на климата.

 

Всички тези проблеми могат да се решат успешно само ако Европа действа единодушно и ако "третираме интересите и нуждите на другите като наши. Солидарността се основава на толерантност и това е силата на Европа. Тя е част от нашата обща европейска ДНК и означава преодоляване на националния егоизъм ".

 

Солидарността също така означава, че ако в една страна отслабиш правовата държава или атакуваш свободата на печата, го правиш в целия ЕС. Тя също така коментира, че "ако се опитате да разрешите проблемите, като направите нови дългове, вие погазвате поетите ангажименти и поставяте под въпрос основите за сила и стабилност в Еврозоната".

 

ЕС трябва да говори с един глас на световната сцена

 

За да бъде "чута в един глобализиран свят, Европа трябва да вземе съдбата си по-твърдо в собствените си ръце, защото времената, в които можехме да разчитаме безрезервно на другите, приключиха", каза г-жа Меркел. Създаването на истинска европейска армия като допълнение към НАТО "ще покаже на света, че никога няма да има война между европейските държави".

 

Тя също така подчерта, че икономическият успех, научните изследвания и иновациите са жизненоважни за Европа и посочи необходимостта от надежден граничен контрол на Фронтекс и Обща европейска система за убежище

 

"Европа е най-добрият ни шанс за мир, просперитет и добро бъдеще. Не трябва да оставяме тази възможност да избяга: ние дължим това на себе си и на миналите и бъдещите поколения. Национализмът и егоизмът никога не трябва да имат възможност да процъфтяват отново в Европа. Толерантността и солидарността са нашето бъдеще. За това бъдеще си заслужава да се борим", заключи тя.Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria