Носителят на награда LUX за 2018 г: „Трябва да действаме по промените в климата“

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-11-14

Филмът „Жена на война“ спечели наградата LUX за европейско кино. Режисьорът Бенедикт Ерлингсон подчерта в интервю предизвикателствата от промените в климата.


"Жена на война" разказва историята на Хала ‒ музикална учителка и запалена екологична активистка. Тя започва смела операция да саботира завод за производство на алуминий, който унищожава исландската природа. В същото време обаче Хала научава, че нейното искане да осинови дете е одобрено и че едно малко момиче в Украйна я очаква. Така пред нея възниква проблемът как да съчетае борбата за околната среда с желанието си да стане майка. Хала намира сили в природата и в хората, които подкрепят нейната кауза.

„Филмът е за демокрацията, за манипулативните медии, за борбата за природата и правото на хората да действат, дори когато нарушават правилата“, обясни Бенедикт Ерлингсон. Неговият забавен и сюрреалистичен филм използва пленителната красота на исландската природа, за да подчертае нуждата от спешни решения за екологичните проблеми по света.

„Моят филм е предупредителен зов. Съществува странна култура на отричане и на отлагане на решаването на проблема с околната среда. Ние трябва да променим начина си на живот и това е голямо предизвикателство за нашето поколение“, заяви исландският режисьор в интервю на живо във Facebook след получаването на наградата.

„Жените постоянно спасяват света“

Запитан за главната героиня във филма (пресъздадена от Халдора Герхардсдотир), Бенедикт Ерлингсон каза: „Жените постоянно спасяват света. Понякога те използват различни стратегии от мъжете. Светът се нуждае от спасяване тези дни, а в екологичната битка жените често са на преден план.“

Важен принос в политическия дебат

„Жена на война“ спечели наградата LUX тази година в надпревара с филмите „Стикс“ и „Другата страна на всичко“. При връчването на наградата председателят на Парламента Антонио Таяни изтъкна актуалните проблеми, които се разглеждат и в трите филма.

„Финалистите разискват ключови теми за бъдещето на Европа: рисковете, свързани с крайния национализъм, спешната нужда от спасяване на околната среда и необходимостта от съгласувани и сплотяващи отговори по проблема с миграцията“, посочи той. Г-н Таяни се обърна към присъстващите режисьори на трите филма, заявявайки: „Като ни показвате нови, лични гледни точки за Европа, вие правите съществен принос в политическия дебат, който се води всеки ден в тази институция“.

Бенедикт Ерлингсон подчерта също така значението на предстоящите европейски избори през май 2019 г.: „Ние сме последното поколение, което може да направи нещо относно промените в климата. Ако не го направим ние, ще бъде твърде късно за нашите деца. Затова трябва да гласуваме ‒ това е един от най-силните инструменти, които имаме в нашата борба да спасим света“.

Изберете фаворита на публиката

Депутатите определиха с гласуване носителя на награда LUX за 2018 г., но фаворитът на публиката все още предстои да бъде избран. Научете повече за трите филма финалисти и се възползвайте от възможността да ги гледате по кината из Европа (те ще бъдат прожектирани в България в началото на декември). След това подайте своя глас и можете да спечелите посещение на филмовия фестивал в Карлови Вари (Чехия) следващото лято, където да обявите кой получава наградата на публиката.

В подкрепа на европейското кино

Откакто е създадена преди 12 години, филмовата награда LUX е подпомогнала разпространението на множество европейски филми. Всяка година Парламентът поема разходите за изготвяне на субтитри за трите филма финалисти. Освен това филмът победител получава подкрепа за изготвянето на версии за хора със зрителни и слухови уреждания и за разпространение по света.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria