„Изкупителна жертва“: проблемите на Шенгенското пространство

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-05-29

Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е заплашено заради проблеми със сигурността и даването на убежище, предупреждава Европейският парламент.


Шенген е под „огромен натиск“, заявяват депутатите в доклад, който ще бъде разгледан в пленарна зала на 29 май и гласуван на 30 май. „Националните правителства превърнаха Шенген в изкупителна жертва за провалите в политиката за сигурност и слабостта на европейската система за даване на убежище. Въпреки това Шенген не е проблемът, а решението“, заявява докладчикът на ЕП Карлуш Коелю (ЕНП, Португалия).

 

Той предупреждава, че стоварването на вината върху свободното движение може да има тежки последици: „Ако Шенген умре, тази Европа на гражданите, която имаме днес, ще изчезне“.

 

Трудни времена за Шенгенското пространство

 

На теория всеки човек подлежи на граничен контрол единствено на външна граница на Шенгенското пространство. От 2015 г. обаче бяха въведени проверки на някои вътрешни граници в отговор на бежанската вълна и на серията от терористични нападения в Европа.

 

Потокът от имигранти бе възприет като заплаха за вътрешната сигурност и засегнатите страни се възползваха от клаузи в Шенгенското споразумение, за да въведат граничен контрол. Тези мерки са предвидени за изключителни случаи и следва да имат временен характер, но повече от две години по-късно нормалното функциониране на Шенгенското пространство не е възстановено.

 

Към момента шест страни прилагат гранични проверки: Франция, Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. „Вътрешните граници все още са налице главно защото ние плащаме цената за проблеми извън обхвата на Шенген като политиката за даване на убежище“, заявява г-н Коелю.

Източник: http://www.europarl.europa.eu/news/bg/Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria