EС дава старт на кампанията #EUandME в България с пет интригуващи филмови истории

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-05-14

На 9 май 2018г. ЕС започва излъчването на пет късометражни филма на известни европейски режисьори, които илюстрират как правата и ползите, на които се радват гражданите на  ЕС, подобряват живота им. Целта на филмите е да започнат диалог с младите европейци за ролята на ЕС върху ежедневния им живот. Освен това ЕС ще открие и онлайн информационен център в подкрепа на филмите, чиято цел е да поведе младежите от поколението на хилядолетието на пътешествие в изследване на това, което ЕС прави за тях.


Много младежи не осъзнават в пълна степен правата и ползите, на които се радват в ЕС. Въпреки че разбират какво подкрепя ЕС, липсват знания за по-осезаемите привилегии, които той предлага ежедневно. Филмите, всеки от тях създаден от известен европейски режисьор, имат за цел да предизвикат разговор за влиянието на ЕС върху ежедневния живот на младите хора, на възраст 17-35 години.

Тези предимства включват подкрепа при започването на бизнес, както е във филма „Party Animal“ на Йоргос Зоис, и възможността да се поръчват продукти онлайн навсякъде в ЕС, което е темата на The Loner („Самотникът“) на Томаш Конецки. „Debut“ на Далибор Матанич разглежда основните права, на които се радва всеки един гражданин на  ЕС.

„Борбата за човечеството, за шанса за един по-добър свят е тема, която присъства в цялото ми творчество“, заявява режисьорът Матанич в отговор на въпрос за участието му в проекта. „Смятам, че разказваме история, която всеки човек ще разбере“.

Освен това ЕС ще даде на младите хора възможността да създадат свои собствени филми чрез провеждането на конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как им дава възможност да правят това, което обичат. Кандидатите трябва да изпратят писмено резюме на сюжета и заснет със смартфон видеоклип, в който самите те обясняват мотивите за филма си. Ще бъдат селектирани десет финалисти от жури, съставено от режисьори, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да реализират филма си.

Всичките десет филма – на петимата професионални  и петимата млади режисьори – ще бъдат подкрепени от онлайн информационен център. Целта на центъра е да предоставя реални примери, факти и цифри, които показват постиженията на ЕС в полза на младите хора. От съдействие в посолството на всяка държава от ЕС, когато пътувате по цял свят, или участие в програми като „Еразъм+“ – предимствата на ЕС са много и включват също правото на спешна медицинска помощ във всяка държава членка, както и възможността да използвате телефона си навсякъде в ЕС, без да плащате такси за роуминг.

Късометражните филми бяха представени на информационния щанд на Представителството на Европейската комисия в България по време на десетото поредно издание на Фамилатлон – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, който се проведе на 12 май 2018 г., на Голямата поляна в Южния парк в София. Aкцент на празника бe и „Малката Европа“– игра, която е абсолютен фаворит на малки и големи заради възможността деца и родители да изследват Южния парк и да открият скритите на територията му столици на страните членки на ЕС. Там ги посрещнаха доброволци домакини на столиците и им показаха най-интересното от градовете.

Повече информация за кампанията

Кампанията #EUandME ще продължи 18 месеца. Тя стартира в целия Европейски съюз в 28-те държави членки през май 2018 г. и включва популяризирането на филмите на петимата режисьори, събития на открито, истории за постигнали успех граждани на ЕС и конкурс за млади филмови режисьори, както и редица събития и дейности, организирани от местните партньори на кампанията.

Следете сайта на информационния център, за да бъдете информирани за дейностите в България.

Източник: https://ec.europa.eu/bulgaria/news_bg

 Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria