Евродепутатите призовават Турция да освободи двамата гръцки войници

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-04-19

Евродепутатите призоваха Турция бързо да приключи съдебния процес и да освободи двамата гръцки войници задържани през март.


Евродепутатите подчертаха, че двамата гръцки войници са под стража в турски затвор повече от месец, без да са им повдигнати обвинения и да са наясно с престъпленията, в които са обвинени. Предишни случаи на подобно неумишлено пресичане на границата от гръцки и турски войници са били разрешавани на място на нивото на местните военни власти.

 

Европейския парламент призовава турските власти бързо да приключат съдебния процес, да освободят двамата гръцки войници и да ги върнат в Гърция, както и да следват стриктно правните процедури и да уважават, за всички засегнати, човешките прави, залегнали в международното право, включително и Женевската конвенция. 

 

Текстът призовава Съвета, Комисията и Европейската служба за външна дейност да покажат солидарност към Гърция и да призоват за незабавното освобождаване на двамата гръцки войници във всички контакти и комуникации с турски лидери и власти в съответствие с международното право и добросъседските отношения.

 

Пленарен дебат

Евродепутатите разпитаха комисар Стилианидис във вторник относно стъпките, предприети за освобождаването на гръцките войници и остро критикува Турция за незачитането на фундаментални човешки права и върховенството на правото. Говорителите на политическите групи изразиха солидарността си към Гърция и поискаха съдебния процес да бъде приключен и двамата гръцки войници да бъдат освободени.

Източник: ЕПКъм всички новини
План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria