Еврокомисарят Мария Габриел: Европа има потенциал да се върне в топ 3 на световните сили в суперкомпютрите

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-04-19

Суперкомпютрите са ключови за цифровата трансформация на индустрията и обществото. Те допринасят редица традиционни сектори на икономиката да станат по-продуктивни, да създават нови иновативни продукти и услуги, които да имат по-висока добавена стойност.


Те позволяват на научно-изследователските центрове да правят нови открития и научни постижения. Основната част от политиките, които трябва да формулираме, особено в области като здравеопазването, персонализираната медицина, енергетиката и климата, са основани на напредналите високоскоростни компютърни програми и симулации. Но днес нито един от първите десет суперкомпютъра не се намира в Европейския съюз. Ето защо не  можем повече да си позволим да изоставаме. Трябва да върнем Европа сред световните лидери в областта на суперкомпютрите.

Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията на високо ниво в София заедно с министър-председателя Бойко Борисов. Конференцията е организирана от комисар Мария Габриел, Европейската комисия, Българското председателство на Съвета на ЕС и Министерство на образованието и науката. Българският еврокомисар благодари на премиера Борисов за заявения ангажимент страната да участва активно за превръщането на тази амбиция в реалност. България има потенциал да бъде сред водещите в тази инициатива, като се възползва от своя дългогодишен опит и традиции в суперизчисленията и техните приложения.

Тя предупреди и за риска, че ако не се действа сега, данните, произведени от европейските научно-изследователски центрове и индустрията, ще бъдат обработвани извън Европа. По този начин ще ставаме все по-зависими от външни за Европа изчисления, доставчици на данни и услуги. Това в крайна сметка ще подтикне европейските изследователи и иноватори да се преместят там, където имат достъп до висококачествените мощности за обработка на данни и високопроизводителните изчислителни технологии. "Затова нашата дългосрочна амбиция е ясна – да подкрепим създаването на съвместното предприятие EuroHPC и да имаме резултати и видими ползи не само през следващите няколко години, но и след 15, и след 20 години. Сега сме във време на подем и можем да го подхраним с наши, европейски истории на успеха. Истински вярвам, че с обединяване на сили и ресурси, заедно ще постигнем пълно реализиране на съвместното предприятие EuroHPC. Това е една наистина амбициозна европейска инициатива и съм убедена, че имаме потенциал да я реализираме и така Европа да си върне лидерското място в цифровата икономика", изтъкна още еврокомисарят Мария Габриел.

Като комисар по цифровата икономика и общество, тя обяви през февруари  плановете на Европейската комисия да инвестира 1 милиард евро в тази свръх технология, която предоставя важни решения на предизвикателствата на нашия ден в областта на медицината, климатичните промени, индустрията. Сега е важен ангажиментът на държавите-членки да се включат в реализирането на амбициозната цел. Вече 16 държави заявиха такъв ангажимент и България е една от тях.

Източник: ЕККъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria