общия регламент за защитата на личните данни.

" /> общия регламент за защитата на личните данни.

">

Парламентът очаква обяснения относно скандала с личните данни

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-03-28

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукербърг е поканен да отговори на твърдения за неправомерно ползване на събрани данни с цел изборни манипулации. Разкритията за злоупотреби с данни във Facebook идват в момент, когато страните в ЕС се подготвят за влизането в сила през май на общия регламент за защитата на личните данни.


Базираната в Лондон компания Cambridge Analytica бе обвинена, че е използвала без разрешение данни от Facebook за милиони избиратели, за да им изпрати персонализирани политически реклами по време на изборите в САЩ през 2016 г. Това провокира множество реакции в Европейския парламент.

 

„Аз съм дълбоко обезпокоен от твърденията, че Cambridge Analytica е събирала информация от профили във Facebook без разрешение на потребителите, излагайки наяве ключови етични въпроси относно отчетността и отговорността на мощните цифрови платформи“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. „Този инцидент е повече от злоупотреба с данни, той представлява злоупотреба с доверие, която може да застраши самото функциониране на демокрацията“.

 

„Аз поканих Марк Зукърбърг в Европейския парламент, за да даде обяснения, тъй като ние имаме дълг да защитаваме правата на гражданите и да се уверим, че те са информирани, особено по чувствителни въпроси като защитата на личните данни“, посочи още г-н Таяни.

 

Как може да реагира Парламентът

 

На 12 април председателят на ЕП и лидерите на политическите групи ще вземат решение относно конкретните мерки на Парламента по случая. Една от алтернативите е да поканят г-н Зукърбърг и други представители на влиятелни Интернет компании да присъстват на пленарна сесия и да отговорят на въпросите на депутатите.

 

Парламентът също така може да призове в резолюция Европейската комисия да предложи законодателни промени срещу злоупотребите. Друго решение би било създаването на временна парламентарна комисия за разследване на случая и формулиране на препоръки.

 

Какво прави Парламентът за защитата на личните данни

 

Европейският парламент винаги е настоявал, че сигурността и правото на личен живот вървят заедно. Депутатите са приели законодателство за регистриране на данните за пътуващите със самолет за целите на борбата с тероризма, но в същото време обръщат много внимание на защитата на личната информация в един все по-свързан свят.

 

Парламентът е изразявал многократно загриженост за преноса на лични данни на европейски потребители към сървъри в САЩ. През 2014 г. той призова за спиране на споразумението със САЩ за преноса на данни, известно като „Безопасно пристанище“ (Safe Harbour), заради масовото следене в Интернет от американски агенции. През 2017 г. пък депутатите поискаха анализ от Комисията на новото споразумение със САЩ в областта на данните, известно като „Щит на неприкосновеността“ (Privacy Shield).

 

Високи стандарти на защита в Европа

 

Разкритията за злоупотреби с данни във Facebook идват в момент, когато страните в ЕС се подготвят за влизането в сила през май на общия регламент за защитата на личните данни.

 

Той поставя нови изисквания за компаниите с дейност в ЕС и дава на гражданите повече контрол относно тяхната лична информация. Законодателството регламентира правото на всеки човек да знае, когато неговата лична информация е била открадната от хакери, и да може да възрази, когато тя се използва от алгоритми за изготвянето на анализ или предвиждания за поведението му.

 

Европейският съюз планира също да засили защитата на личните данни с промени в правилата за неприкосновеност при електронните комуникации. Предложението цели да гарантира високи стандарти на безопасност и опазване на тайната на комуникациите при приложения като Messenger, WhatsApp и Skype.

 

Парламентът иска данните да могат да се използват само за целите, за които потребителят е дал съгласие, а „мета-данни“ като набрани номера, посетени сайтове и географско разположение да бъдат третирани като тайни и да не могат да бъдат предлагани на други компании.

Източник: Европейски парламент http://www.europarl.europa.eu/news/bgКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria