Парламентарната комисия по граждански свободи гласува резолюция за независимостта на медиите в ЕС

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-03-30

Във връзка с убийствата на двама разследващи журналисти в ЕС и възхода на фалшивите новини комисия на ЕП призовава за защита на медийната свобода и плурализма.


Насилието спрямо журналисти

 

През октомври 2017 г. малтийката Дафне Каруана Галиция, която стана известна в страната си с разследванията си около скандала с офшорните сметки в Панама, бе убита с бомбена експлозия в колата й. През февруари 2018 г. бяха застреляни словашкият журналист Ян Куцияк и неговата годеница Мартина Кушнирова. Куцияк бе работил по материали за дейността на италианската мафия в Словакия.

 

В текста, приет от парламентарната комисия, депутатите изразяват тревога от насилието спрямо журналисти в държави от ЕС и предлагат създаването на независим регулаторен орган, който да следи ситуацията в сътрудничество с журналистически организации.

 

Повече публично финансиране

 

Медиите играят важна роля като коректив на властта в едно демократично общество. Европейският парламент иска да защити свободата и плурализма на медиите и затова депутатите призовават за адекватно публично финансиране.

 

Резолюцията се застъпва и за подходящи условия на работа на журналистите - без външен натиск, налагане на зависимости, нестабилност или поставянето им в уязвимо положение.

 

Фалшиви новини

 

Разпространението на фалшиви новини през социалните медии подчертава значението на качествената новинарска информация, заявяват депутатите. Те препоръчват на социалните медии и на онлайн платформите да разработят приложения, които да позволяват на потребителите маркиране или докладване на потенциално фалшиви новини. По тяхно мнение коригирането следва да се извършва от независими сертифицирани организации.

Допълнителна информацияот източника: Европейски парламент http://www.europarl.europa.eu/news/bgКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria