Започна регистрацията за финансиране от ЕС за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-03-21

Европейската комисия пуска в действие уебпортала на инициативата WiFi4EU и кани общините от цяла Европа да се регистрират на сайта в очакване на първата покана за представяне на проектни предложения в средата на май за получаване на финансиране от ЕС за изграждане на точки за безплатен публичен достъп до безжичен интернет.


 

Програмата WiFi4EU предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади. Както посочи председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, целта на инициативата WiFi4EU е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

Общините могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

Общините могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

Мария Габриел: "Благодарение на инициативата WiFi4EU хиляди европейци в целия ЕС ще разполагат с безплатен достъп до интернет на обществени места. WiFi4EU дава възможност на общините да приобщят своите граждани към интернет свързаността, за да могат чрез нея пълноценно да се възползват от безкрайните възможности на цифровизацията. Това е конкретна стъпка към изграждането на цифровия единен пазар."

В бюджета на ЕС до 2020 г. са предвидени 120 млн. евро за оборудване за безплатни обществени Wi-Fi услуги в общо 8000 общини от всички държави членки, както и от Норвегия и Исландия.

Как се кандидатства за ваучер от WiFi4EU?

  • Етап на регистрация: От 20 март 2018 г. общините следва да се регистрират на портала www.WiFi4EU.eu (link is external);
  • Етап на подаване на заявления: В средата на май 2018 г. ще бъде публикувана първата покана, като регистриралите се общини ще могат да кандидатстват за първия кръг от 1000 ваучера на WiFi4EU (на стойност 15 000 евро всеки). Ваучерите ще се разпределят по реда на подаване на заявленията;
  • Етап на възлагане: Комисията ще обяви избраните 1000 общини, които ще получат финансиране в рамките на първата покана, като ще се стреми да гарантира баланс в териториално отношение. Всяка участваща държава ще получи поне 15 ваучера.
  • През следващите две години ще бъдат обявени още четири покани на WiFi4EU. 

Финансираните от WiFi4EU мрежи ще бъдат безплатни, няма да разпространяват реклами и няма да събират лични данни. Финансиране ще се предоставя само на мрежи, които не дублират съществуващо частно или обществено предлагане на безплатна интернет услуга със сходно качество на същите обществени места.

Можете да прочетете още на: https://ec.europa.eu/bulgaria/news/wifi4eu-registration-opens-for-eu-financing-of-free-wireless-internet-hotspots-in-public-spaces_bgКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria