Жените в медиите и информационните технологии

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-03-06

Тази година Европейският парламент отбелязва 8 март с акцент върху ролята на жените в медиите и в сектора на информационните технологии.


Тези сектори са особено конкурентни и влиятелни в Европа и по света. Затова е особено важно равнопоставеното присъствие на жените, осигуряването на възможности за кариерно развитие и насърчаването на жените да изберат информационните и комуникационните технологии като своя професия.

 

Жените в дигиталната епоха

 

Парламентарната комисия по равенството на половете организира на 8 март среща с депутати от националните парламенти, която е посветена на следните теми:

 

  • Жените, които формират медиите
  • Овластяване на жените и момичетата чрез тяхното дигитално приобщаване
  • Възходът на движенията за права на жените: напредъкът към равенство в дигиталната епоха

 

Сред участниците в заседанието ще бъдат председателката на комисията на ЕП по равенството на половете Вилия Блинкевичиуте и еврокомисарят Вера Йоурова. Изявления пред депутатите ще направят филмовата режисьорка Сара Гаврън и основателката на фестивала MadwomenFest в Мадрид Пилар Хурадо.

 

Можете да проследите дискусиите на живо на 8 март от 10 часа българско време.

 

На предишния ден (7 март) Парламентът организира семинар по темата за журналисти. На него ще говорят членове на комисията по равенството на половете, както и външни експерти като изпълнителният директор на Ericsson Belux Саскя Ван Уфелен и заместник-председателката на немската фондация „Terre des Femmes” Инге Бел. Ще присъстват и журналистките Марта Гарсия-Алер (Испания) и Хаджар Бенмилуд (Холандия), както и актрисата Азия Ардженто, която обвини публично продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз.

 

Гледайте семинара на живо онлайн на 7 март от 10:30 часа българско време.

 

Присъединете се към нас във Facebook

 

През седмицата ще имате възможност да се включите в няколко сесии на живо във Facebook с членове на ЕП.

 

В сряда ще разговаряме с Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия), авторка на резолюция на ЕП за равенството на половете и възможностите за заемане на ръководни длъжности от жените в дигиталната епоха.

 

В четвъртък ще обсъждаме присъствието на жените в медиите и съществуващите стереотипи с Михаела Шойдрова (ЕНП, Чехия). Нейният доклад за равенството на половете в медийния сектор ще бъде разискван и гласуван от Парламента на пленарната сесия след седмица.

Допълнителна информацияот източника: Европейски парламент http://www.europarl.europa.eu/news/bgКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria