Евродепутатите призоваха Турция за отмяна извънредното положение

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-02-08

В резолюция в четвъртък евродепутатите осъдиха стотиците арести, извършени от турското правителство с цел да се цензурира критиката срещу турската военна офанзива в Африн.


Евродепутатите осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, които са изразили своята опозиция срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски контрол. Резолюцията беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръце.

 

Евродепутатите са сериозно загрижени за хуманитарните последици от турската намеса и предупреждават да не продължат тези непропорционални действия.

 

Масови репресии срещу гражданското общество и свободата на медиите

 

Извънредното положение, обявено след неуспешният опит за военен преврат на 16 юли 2016 г., понастоящем се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, подчертават евродепутатите, силно осъждайки провалената военна интервенция. Те допълват, че от тогава повече от 160 медийни организации са затворени и турското гражданско общество е подложено на масови репресии.

 

Евродепутатите призовават турските власти за:

 

  • отмяна на извънредното положение в страната;
  • незабавно и безусловно освобождаване на всички лица, които са били задържани единствено поради това, че са извършвали законна дейност, като са упражнявали свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, и продължават да бъдат задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник „Джумхюриет“, които са задържани;
  • сваляне на обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, която беше осъдена задочно;
  • освобождаването на един от водещите лидери на НПО, Осман Кавала, тъй като задържането му е политизирано и произволно;
  • оттегляне на всички обвинения срещу председателя на „Амнести Интернешънъл“ за Турция Танер Кълъч и призовава обвиненията, отправени срещу него и неговите колеги да бъдат оттеглени, тъй като все още не са представени конкретни доказателства срещу тях;
  • спазване на Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание.

 

 

Средствата на ЕС, предназначени за Турция, да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека

 

Евродепутатите заявяват, че средствата, предназначени за органите на Турция в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II) трябва да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.

 

Настоятелно призовава върховния представител Фредерика Могерини, ЕСВД, Комисията и държавите членки да продължават да повдигат пред турските си събеседници въпросите за положението на задържаните защитници на правата на човека, политически активисти, адвокати, журналисти и представители на академичните среди.

 

Цитат

 

Неджми Али (АЛДЕ, България) каза: „Необходим е по-балансиран подход към състоянието на човешките права в Турция. Погрешното възприемане и лошата преценка на фактите могат да създадат една доста негативна картина на турското общество. Не трябва да забравяме, че Турция изпълнява основна роля за справянето с бежанската криза чрез предоставянето на убежище на милиони хора. Въпреки че този процес е организиран само въз основа на съвместно изявление на ЕС и Турция, той допринася ефективно за защитата на външните граници на Съюза. Това се наблюдава в Югоизточна Европа и особено в моята страна България.“

 

Допълнителна информация


През ноември 2016, евродепутатите призоваха за временно замразяване  на преговорите за членство с Турция и че въпреки това, страната трябва да остане „обвързана“ към ЕС. Разговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъдат прекратени, ако предложените промени в конституцията продължат, тъй като те са в противоречие с критериите за членство в ЕС, предупредиха евродепутатите през юли 2017 г.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria