Kонкурс за награда за журналистика „Лоренцо Натали“ за особени постижения на журналисти, работещи в областта на развитието

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2018-02-08

От 5 февруари до 9 март е срокът за представяне на предложения в конкурса за наградата за журналистика „Лоренцо Натали“ на Европейската комисия за 2018 г.


Наградата се присъжда на журналисти с особени постижения в отразяването на теми, свързани с развитието. Могат да се представят предложения от журналисти в онлайн, печатни и аудио-визуални медии.

Комисар Невен Мимица, който отговаря за международното сътрудничество и развитието, заяви: ,,В епохата на дезинформация, фалшиви новини и цифрови алгоритми се нуждаем повече от всякога от професионална и работеща с фактите журналистика. Работата на журналистите не само е от решаващо значение за демокрацията по целия свят, но също така прави възможно да видим и чуем онези хора, които без нея биха останали нечути. С историите, които разказват, журналистите информират, вдъхновяват и призовават за така необходимата промяна. С настоящата награда ние им благодарим за тяхната решимост и ги насърчаваме да продължат борбата.“

Наградата за журналистика „Лоренцо Натали“ се присъжда на журналисти, които отразяват проблеми като премахването на бедността и икономическите, социалните и екологичните измерения на устойчивото развитие.

Начин на кандидатстване

Журналистите могат да представят своите предложения (link is external), независимо в какъв формат са: печатни медии, цифрови медии, радио или телевизия. Срокът за кандидатстване е от 5 февруари до 9 март 2018 г. Подробна информация относно конкретните правила и критерии Търсене на налични преводи за тази връзкаEN•••може да се намери онлайн.

Категории

В наградата има две категории въз основа на две възрастови групи: едната категория е за възраст от 21 до 26 години, а другата — за възраст над 27 години. В рамките на всяка категория ще бъде излъчен победител от всеки един от следните региони: Африка, Близкия изток и Арабския свят, Азия и Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Карибите, както и Европа.

Измежду регионалните победители ще бъде избран един носител на Голямата награда. Ще бъде присъдена и допълнителна тематична награда за работа, насочена към елиминиране на насилието срещу жени и момичета.

Селекцията ще се извърши от жури, съставено от известни журналисти от цял свят. Тази година в състава на журито влизат Bruce Shapiro от Columbia School of Journalism, Isabel Recavarren — перуанска журналистка и основателка на Panorámica Lationamericana, базираният в Ню Дели журналист Mahendra Ved — президент на Commonwealth Journalists Association, Maroun Labaki от Le Soir и Mary Harper — редактор за Африка в BBC World Service.

Наградите ще бъдат връчени на всички 11 победители на церемония, която ще се проведе по време на Европейските дни на развитието 2018  (link is external)в Брюксел през юни тази година.

Контекст

Учредена през 1992 г., тази награда за журналистика се присъжда в памет на Лоренцо Натали — бивш европейски комисар в продължение на 12 години, отговарящ за въпросите на международното сътрудничество и развитието в периода 1985—1989 г. Той бе твърд защитник на свободата на словото, демокрацията, правата на човека и развитието.

За повече информация от източника: https://ec.europa.eu/bulgaria/events/lorenzo-natali-media-prize-2018_bg
Към всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria