30 години награда „Сахаров“: какво представлява борбата за права на човека

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-12-18

От 30 години наградата „Сахаров“ на Парламента почита усилията за защита на правата на човека. Изложба представя тази борба чрез примера на четирима души.


По повод на 30-тата годишнина на наградата „Сахаров“ Европейският парламент организира в сътрудничество с фотографската агенция „Магнум Фотос“ фотоизложба, проследяваща живота и работата на четирима активисти за права на човека от различни точки на света. Те са част от кръга „Сахаров“ на Европейския парламент, който цели да предостави обучение и подкрепа на активисти за правата на човека и демокрацията по света.

 

Изложбата, наречена „Те защитават нашите свободи - 30 години награда „Сахаров““, включва повече от 100 снимки и ще бъде показана в различни държави от ЕС през 2018 г. Предвижда се тя да гостува в България в края на май и началото на юни.

 

Лицата на борбата за права на човека

 

Асма Кауеш е млада тунизийка с юридичско образование, която се опитва да предотврати радикализацията на млади хора, като им даде възможности за културна изява. Организацията, която тя е създала - Fanni Raghman Anni, организира улични театрални представления, семинари и други културни мероприятия. Снимките, показващи нейните усилия, са дело на иранската фотожурналистка Невша Таваколян.

Самрит Ваинг, на 35 години, обикаля отдалечените села в Камбоджа, документира живота на местните малцинства, които са заплашени от принудително преселение, и им обяснява за правата им. Животът на тези хора може да се промени заради интересите на аграрния бизнес. Дейността на Самрит е документирана от френския фотограф Жером Сесини.

Самрит Ваинг, на 35 години, обикаля отдалечените села в Камбоджа, документира живота на местните малцинства, които са заплашени от принудително преселение, и им обяснява за правата им. Животът на тези хора може да се промени заради интересите на аграрния бизнес. Дейността на Самрит е документирана от френския фотограф Жером Сесини.

Ядранка Миличевич насърчава жени да преодоляват лишенията си чрез дребно производство. Тя помага на Лейла Омерович и на дъщеря й Елда Шишич (на снимката долу), които произвеждат сапун и продукти за кожа. През 2014 г. къщата на Лейла в босненската община Вареш е наводнена. Фондацията на Ядранка Миличевич помага за набирането на средства за възстановителни работи.

Амеха Меконен е бивш държавен служител в Етиопия, който става адвокат, защитаващ журналисти от цензурата на държавните власти. Неговият живот е постоянна битка за защита на свободата на мисълта и на изразяването и на правото да критикуваш и да възразяваш. Снимките на Амеха Меконен са направени от Енри Цанай.

Сред клиентите на Амеха Меконен са блогъри като Натанаел Фелеке и Гетачу Шиферо (на снимката долу). Натанаел Фелеке е на 30-годишна възраст и е прекарал 1 година и 6 месеца в затвора. Той все пак се счита за късметлия, тъй като е на свобода и делото срещу него е приключило. Някои от неговите колеги обаче са били арестувани за втори път, затова той казва, че трябва да внимава. Гетачу Шиферо е на 32 години. Той е бил арестуван на няколко пъти заради материалите, които публикува. Неговото дело все още е в ход.

Наградата „Сахаров“

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria