Брекзит: няма достатъчен напредък в преговорите за развода

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-10-03

  • все още няма достатъчен напредък, за да се започнат преговори за бъдещите отношения;
  • обещанията на премиера Мей от Флоренция трябва да доведат до конкретни предложения;
  • приоритетите продължават да бъдат правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания и границата със Северна Ирландия.

Според евродепутатите не е постигнат достатъчен напредък по приоритетите на ЕС. Това е задължително условие за започване на преговори за преходен период и бъдещи отношения с Великобритания.

На 20 октомври лидерите на държавите членки от ЕС27 ще трябва да отложат своята оценка по Брекзит, тъй като „достатъчен напредък“ по трите ключови въпроса не е бил постигнат, освен ако петият кръг преговори между ЕС и Великобритания не доведе до сериозен пробив. Това се казва в резолюция на Парламента, приета във вторник с 557 гласа „за“ срещу 92 „против“, 29 „въздържал се“.

 

Парламентът приветства изясненията, направени от премиера Тереза Мей по време на речта ѝ във Флоренция, но в същото време евродепутатите очакват британското правителство незабавно да излезе с конкретни предложения по следните въпроси:

 

  • запазване на пълните права, с които се ползват в момента 4,5 млн. граждани на ЕС и Обединеното кралство;
  • пълно изпълнение на финансовите задължения, поети от Обединеното кралство към ЕС;
  • разрешаване на въпроса с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия в пълно съответствие със Споразумението от Разпети петък.

 

Допълнително условие за завършването на първата фаза от преговорите е гарантирането, че правото на ЕС ще бъде спазвано изцяло до момента на официалното оттегляне на Великобритания от ЕС.

 

Цитати

 

Председателят на ЕП Антонио Таяни каза: „Речта на г-жа Мей от Флоренция показа, че тя е отворена за диалог и разбира какви са залозите. Бих искал да я призова да превърне своята добра воля в конкретните планове, които са нужни за постигането на напредък в преговорите с Европейския съюз. Вотът в полза на днешната резолюция потвърди единството на Парламента и подкрепата за нашия главен преговарящ Мишел Барние. Дебатът също така показа ясно желание за конструктивен разговор с Обединеното кралство, а също така и значителна тревога относно забавянето до момента. Надявам се следващите няколко месеца да позволят постигането на достатъчен напредък, за да бъдат задоволени предварителните условия за започване на диалог по бъдещите отношения с Великобритания.“

 

Ги Верхофстад, координатор на ЕП за Брекзит каза: „Не е постигнат достатъчен напредък. Особено по отношение на правата на гражданите, ние сме много загрижени. Нашето предложение за разрешаването на този проблем е просто. Гражданите на ЕС да запазят правата, с които се ползват в момента във Великобритания, и да направим същото за британските граждани, живеещи на континента. Аз даже се питам: защо продължаваме да обсъждаме този въпрос? Той може и трябва да бъде решен незабавно.“

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria