Награда „Сахаров“: депутатите определиха финалистите за 2017 г.

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-10-11

Опозицията във Венецуела, журналистът Давит Исак и активистката за правата на малцинствена общност в Гватемала Аура Лолита Чавес ще си оспорват награда „Сахаров“ за 2017 г.


Финалистите за наградата на ЕП за защитници на правата на човека бяха определени на 10 октомври чрез гласуване на парламентарните комисии по външни работи и развитие. Лауреатът ще бъде избран от лидерите на политическите групи и председателя на ЕП на 26 октомври.

 

Аура Лолита Чавес е член на организация на езиковата общност киче в Гватемала, която се бори за запазването на природните богатства и правата на местните хора от разрастването на индустрии като добива на полезни изкопаеми и дървесина, енергетиката и земеделието. Тя е била подложена на заплахи заради дейността си.

 

Давит Исак е гражданин на Швеция и Еритрея, драматург, журналист и писател. Той е арестуван от еритрейските власти през 2001 г. по време на политически репресии. Оттогава той е в затвора, без да е бил съден, а за последно е бил видян през 2005 г. През 2009 г. Давит Исак също е бил сред финалистите за наградата „Сахаров“.

 

Демократичната опозиция във Венецуела включва председателя на Националното събрание Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени от неправителствената организация „Форо пенал“, сред които са Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечея, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Както посочи ЕП в резолюция през април, ситуацията във Венецуела се влошава сериозно по отношение на демокрацията и правата на човека в обстановка на растяща политическа и социална нестабилност. През 2015 г. политическите затворници и опозицията във Венецуела също са били финалисти за наградата „Сахаров“.

 

Другите номинирани за наградата бяха пакистанката Асия Биби, осъдена на смърт заради християнската си вяра, бившите депутати в Турция Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг и активистът за борбата на човека в Бурунди Пиер Клавер Мбонимпа. Прочетете повече за номинираните.

 

Следващи стъпки

 

На 26 октомври Председателският съвет на Парламента, включващ лидерите на политическите групи и председателя на ЕП, ще определят кой ще е носителят на награда „Сахаров“ за 2017 г. Наградата, състояща се от грамота и парична сума от 50 000 евро, ще бъде връчена на церемония в Европейския парламент в Страсбург на 13 декември.

 

Наградата „Сахаров“

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар от езидската общност в Ирак, подложена на гонения и насилие от терористите от ИДИЛ.

Източник: Европейски парламент http://www.europarl.europa.eu/news/bgКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria