Романът "Остров Крах" на Ина Вълчанова спечели Европейската награда за литература за 2017 г.

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-05-09

Ина Вълчанова е третият български писател, получил престижното отличие досега след Калин Терзийски със сборника „Има ли кой да ви обича“ през 2011 г. и Милен Русков с романа „Възвишение“ през 2014 г. Ето какво ни сподели тя малко след като научи за наградата.


Очаквахте ли наградата? С какво според Вас романът Ви спечели журито?

Честно казано, бях изненадана. Както от номинацията, така и от наградата. Моят роман разказва за най-обикновени неща, които се случват на най-обикновени хора. И при това жени. Не проповядва никакви идеи и едва ли може да бъде наречен обществено значим като тематика. В него се опитах да разкажа за живота, който наистина живеем на лично ниво, независимо от това, което се случва в новините. За този паралелен живот, който не е под прожекторите на обществените медии. Но който е единственото, с което разполагаме. Ако точно това е спечелило журито, много се радвам.

Целта на Европейската награда за литература е да даде видимост на изгряващите автори на континента. Доколко българските читатели познават съвременната европейска литература? 

Аз съм български читател. И мога да кажа, че познавам съвременната европейска литература, защото тя присъства в софийските книжарници. Наистина присъства и това е заслуга на българските издатели, които са много активни в тази посока. Но е заслуга и на програмите, с които европейските страни подпомагат популяризирането на своите литератури зад граница. И много често виждам този надпис : „Тази книга е издадена с подкрепата на…“.  За съжаление, когато пътувам в чужбина и вляза в книжарница, не намирам там български книги. Затова аз съм чела доста унгарски автори, например, но унгарските читатели едва ли познават българската литература.

С какво нашата литература може да „грабне” читатели от други европейски страни?

С каквото и всяка друга литература – с добри книги. Тя е от така наречените „малки литератури“, с което се има предвид, че хората, които говорят езика и могат да четат в оригинал, не са много. И затова трябват преводи. Не мисля, че българските книги са по-слаби от европейските заглавия, които чета. Просто не са много познати извън България.

Кои са европейските и българските автори, които четете с удоволствие?

Българските и европейски автори, които чета с удоволствие, са толкова много и е така трудно да ги подбера и степенувам, че ще се въздържа от опита да правя тук някакви списъци. Аз чета с удоволствие и американски автори, и китайски, и турски, и руски, и изобщо вярвам, че литературата е универсален език, който може да помогне на хората да разберат, че доста си приличат. Повече си приличат, отколкото се различават. И може би това е най-важната й задача в съвременния свят.

Ако можехте да кажете едно нещо на европейските лидери, какво би било то?

Четете книги, гледайте кино, слушайте музика. Може би ще видите, че съществува и по-широка гледна точка към проблемите, които в момента ви се струват фатално важни. Всички сме хора, всички сме се родили и всички ще умрем. Лидери или не.

Как виждате бъдещето на Европа?

Опитвам се да не го виждам в мрачни краски. Не съм сигурна за конкретните неща, които ще се случат с институциите и държавите, но Европа според мен е състояние на духа в което вярвам и което ме е оформило като човек. Стискам палци на Европа да остане вярна на мисията си и на ценностите, които за мен олицетворява.
Европейската награда за литература стартира като инициатива през 2009 г. и е отворена за ЕС и други европейски страни, включени в програма „Творческа Европа”. Целта на отличието е да даде старт на изгряващи европейски автори и да направи книгите им познати на целия континент.

Повече за Европейската награда за литература вижте тук
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/literature-prize_en

Източник: ЕККъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria