Отношенията между ЕС и Турция: какви са алтернативите в бъдеще

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-05-02

Държавите в ЕС и Турция си сътрудничат от десетилетия в области като търговията и сигурността, но отношенията охладняха в последно време заради опасения за състоянието на демокрацията и свободата в страната.


Референдумът на 16 април отвори пътя към разширяване на властта на президента Ердоган, а редица журналисти попаднаха в затвора след опита за преврат през 2016 г. Депутатите в ЕП следят внимателно събитията и обсъждат дали не е време за преосмисляне на връзките с Анкара. Ето какви са опциите.

Членство в ЕС

 

Турция е асоцииран член на Европейската икономическа общност от 1963 г. и е подала молба за членство от 1987 г. Тя е призната като страна-кандидатка през 1999 г., но преговорите започват едва през 2005 г. До момента са отворени 16 от 35 глави, а е затворена само една. През ноември 2016 г. Парламентът прие резолюция, която призовава за замразяване на преговорите, докато не се сложи край на репресиите в страната.

 

По време на пленарен дебат за ситуацията в Турция на 26 април председателят на ЕП Антонио Таяни заяви: „Европейският съюз не възнамерява по никакъв начин да затваря вратата пред турския народ, те остават наши приятели. В същото време ние не можем да си затваряме очите, когато се случват събития в противоречие с европейското строителство. Свободата на печата, свободата на изразяване са жизнено важни права за всеки, който иска да се присъедини към Европейския съюз, и смъртното наказание, по подобен начин, е линия, която не може да бъде прекрачвана“.

Турският президент Режеп Тайип Ердоган говори пред привърженици в Истанбул след референдума на 16 април 2017 г. ©Yasin Bulbul/AP Photos/European Union-EP

Някои депутати, изказали се в дебата, отидоха още по-далече. Манфред Вебер (ЕНП, Германия) каза: „Турция върви в грешната посока. Време е да направим преоценка на нашите отношения. За ЕНП пълното членство в ЕС на Турция вече не е реалистично. Трябва да сложим край на каквато и да е форма на лицемерие“. Сайед Камал (ЕКР, Великобритания) пък заяви: „Трябва да бъдем откровени с Турция, че тя може никога да не бъде членка на ЕС“.


От друга страна, депутатката Кати Пири (С&Д, Холандия), която е докладчик на ЕП за напредъка на Турция към присъединяване, се обяви против официалното прекратяване на преговорите за членство. „Има милиони хора в Турция, които споделят същите европейски ценности. Милиони, които искат ЕС да остане стълб за реформи в страната“.


Споразумение за асоцииране


Европейският съюз има възможност да сключва споразумения за асоцииране с близки страни като Исландия или Тунис, като тези споразумения определят рамка за сътрудничество в различни области. ЕС има такова споразумение с Турция. По време на дебата на 26 април Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) предложи сключването на ново споразумение за асоцииране, насочено върху търговията и възстановяването на гражданското общество. „Мисля, че е критично важно да започнем ново сътрудничество и да направим ново предложение на Турция“.


Митнически съюз


През декември Европейската комисия предложи обновяване на съществуващия митнически съюз с Турция и разширяване на двустранните търговски отношения. След приключване на преговорите споразумението подлежи на одобрение от Парламента преди влизането му в сила.


Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) заяви, че преговорите за митническия съюз трябва да бъдат използвани, за да се подобри ситуацията с правата на човека в Турция: „Ние не трябва да засилваме митническия съюз преди да има съществени подобрения в правата на човека“.


Европейският съюз е най-големият експортен пазар за Турция (44,5% от турския износ е за ЕС), докато Турция е четвъртият най-голям експортен пазар за ЕС (4,4% от европейският износ отива в посока Турция).


Други форми на сътрудничество


Турция е държава-членка на НАТО, както и повечето държави в ЕС. Освен това Турция и ЕС си партнират по отношение на кризата с мигрантите. През март 2016 г. бе сключено споразумение с Анкара, което доведе до значително намаляване на броя на мигрантите, влизащи незаконно в ЕС.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria