ЕС-Турция: анатомия на сложни взаимоотношения

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-03-22

„Недопустими“ - така председателят на Европейския парламент Антонио Таяни определи обвиненията на Турция, че Германия и Холандия използват нацистки методи, за да спрат турски министри от участие в митинги на тяхна територия. Кампанията във връзка с насрочения от Анкара референдум за разширяване на правомощията на президента усложнява допълнително отношенията между ЕС и Турция, които въпреки търговските си връзки и сътрудничеството за овладяване на миграционната криза имат сериозни противоречия.


Турция изрази шумно несъгласието си с ограниченията, наложени от Германия и Холандия за провеждане на кампания сред турците, живеещи на тяхна територия, относно предстоящия референдум. Г-н Таяни заяви в Twitter в понеделник: „Недопустимо е, че президентът на Турция говори за нацизъм по повод на демократична страна. Германия напълно гарантира всички основни свободи и с тези коментари Ердоган обижда всички европейци“.

 

Перспективи за членство в ЕС

 

Турция е страна-кандидатка за членство в ЕС от 1999 г., но през ноември 2016 г. Европейският парламент поиска в резолюция временно спиране на преговорите заради репресиите в Турция след неуспешния опит за държавен преврат в страната. „Турция не проявява политическа воля (за сътрудничество - бел. ред.), действията на правителството допълнително отклоняват Турция от европейския ѝ път“, заявиха депутатите.

 

По време на пленарен дебат през март 2017 г. лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия) обвини президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в цинизъм, когато се застъпва за свобода на словото, а в същото време журналисти в неговата страна са хвърлени в затвора. „Нека замразим преговорите за присъединяване на Турция сега. Това е единственото нещо, което можем да направим в момента.“

 

Депутатите в ЕП са разтревожени за влошаващото се положение с правата на човека. Комисията по външни работи направи посещение в Турция през август 2016 г., за да се запознае с фактите, а след това тогавашният председател на комисия Елмар Брок (ЕНП, Германия) заяви, че развитието на събитията е отдалечило Турция от ЕС. От тогава Парламентът е обсъдил няколко пъти в пленарна зала ситуацията в страната.

 

Кризата с мигрантите

 

През март 2016 г. ЕС и Турция сключиха споразумение за овладяване на кризата с мигрантите. Договорът доведе до съществено намаляване на броя на хората, влизащи незаконно в Европа. От тогава Турция неколкократно отправя заплахи, че ще спре действието на споразумението, тъй като според властите в Анкара ЕС не изпълнява своите ангажименти по него.

 

Депутати в ЕП критикуваха различни аспекти на споразумението. На заседание на комисията по граждански свободи през януари Йерун Ленарс заяви: „Ако искаме то да проработи, трябва да се уверим, че условията за приемане на бежанци са много по-добри“.

 

Търговия

 

Европейският съюз е най-големият пазар за износ на турски стоки - 44,5% от износа на страната е предназначен за пазара в ЕС. Турция, от своя страна, е четвъртият по големина пазар за ЕС, като 4,4% от износа на ЕС отива в Турция. През декември 2016 г. Европейската комисия предложи да се актуализира митническият съюз с Турция и да се разширят двустранните търговски отношения. След приключването на преговорите Парламентът ще трябва да одобри договореностите, преди те да влязат в сила.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини
План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria