Парламентът прие отпадането на визите за граждани на Украйна

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-04-06

В четвъртък евродепутатите одобриха неофициалното споразумение със Съвета, с което премахнаха изискването за издаване на визи за кратък престой на територията на ЕС за украински граждани.


Съгласно новите разпоредби украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели, или за бизнес цели, но не и за работа. Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното Кралство, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария.


„Украйна изпълни всички критерии, а принципът, който отстояваме в ЕП е премахване на визите при изпълнени всички критерии.“, заяви докладчикът Мария Габриел (ЕНП, България). Тя добави, че премахването на визовия режим ще бъде „Oще едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство.“.


Разпоредбата, която бе приета с 521 гласа „за“ срещу 75 „против“, с 36 „въздържал се“, все още трябва да бъде официално одобрена от Съвета на министрите. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде публикувана в официалния вестник на ЕС.


Преди отпадането на визовите изисквания за украинските граждани, ЕС засили механизма за суспендиране на безвизовия режим, за да се позволи по-лесно въвеждане на визи в изключителни ситуации.

Източник: Европейски парламентКъм всички новини
План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria