Римските договори на 60 години: EK отбелязва постигнатото от Европа и води дискусията за бъдещето с 27 държави членки

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2017-03-24

На 25 март лидерите на ЕС ще се срещнат в Рим, за да отбележат 60-та годишнина на Римските договори, подписани на този ден през 1957 г. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на върха в Рим, където ще се организират редица прояви в чест на събитието, както и прояви, посветени на размисъла за общото бъдеще на Европа.


Римските договори, подписани от шестте държави — създателки на ЕС, са в основата на Европейския съюз, който познаваме днес: един обединен мирен континент, основан на ценностите солидарност, демокрация и върховенство на закона. Единният пазар гарантира свобода на избора и на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Той е най-големият търговски блок в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие. Тази годишнина е повод да погледнем назад към съвместните ни постижения и да обсъдим бъдещето на ЕС с 27 държави членки. След като Комисията представи Бялата книга за бъдещето на Европа, очаква се лидерите на ЕС да приемат Римската декларация, в която ще фигурират историческите постижения на ЕС, настоящите предизвикателства и ангажимент да се работи за единството на 27-те членуващи държави и да се засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви: „Нашите родители и техните родители основаха този Съюз с една обща визия: никога повече да няма война. Тяхното дълбоко убеждение бе, че премахването на бариерите, работата заедно, а не един срещу друг, ни прави по-силни. Историята показа, че са прави. За 60 години ценностите, върху които е изграден Съюзът, не са се променили: мирът, свободата, толерантността, солидарността и върховенството на закона ни обвързват и обединяват. Те не трябва да се приемат за даденост и трябва ежедневно да се борим за тях. Нашата демокрация, многообразие и независима и свободна преса са основите, които поддържат силата на Европа — нито един човек или институция не са над закона. Европейският съюз направи нашия живот по-добър. Трябва да сторим необходимото, за да продължи да го прави и за следващите поколения. Засега всички пътища водят към Рим. След Рим, и независимо с какво е постлан, ще има само един път напред: европейско единство.“

На 1 март, в подготовка на срещата на върха в Рим, с представянето на Бялата книга за бъдещето на Европа Комисията стартира общоевропейски дебат, който ще позволи на гражданите и лидерите на Европа да формират визия за ЕС в състав от 27 държави членки. В Бялата книга се излагат различни възможни сценарии за бъдещето на Европа. След неформалната среща на 27-те държавни и правителствени ръководители на 10 март в Брюксел, срещата на върха в Рим е нова възможност за европейските лидери да развият тази дискусия. В Рим държавните лидери ще подпишат Римската декларация, изготвена съвместно от председателите Туск и Юнкер и министър-председателите Мускат и Джентилони.

Римската декларация отбелязва началото на един процес. След срещата на върха в Рим Комисията ще представи серия документи за размисъл по ключови въпроси за Европа: 1) развитие на социалното измерение на Европа; 2) задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз; 3) извличане на ползи от глобализацията; 4) бъдещето на европейската отбрана и 5) бъдещето на финансите на ЕС. В своята реч за състоянието на Съюза през септември 2017 г. председателят Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември 2017 г. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата по тях преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 г.

През идните месеци Комисията също така ще организира обществени дебати с Европейския парламент и държавите членки, както и онлайн консултации, така че европейските граждани да имат възможност да изразят мнението си и да споделят своите виждания за бъдещето на Европа посредством представителствата на Комисията и специален уебсайт, който ще започне да работи на 25 март. Това са някои от основните етапи, установени в процеса на Бялата книга.

Прояви на Комисията в Рим

В сътрудничество с италианските власти, Комисията организира в Рим няколко прояви на високо равнище за отбелязване на годишнината и дискутиране на европейското минало, настояще и бъдеще.

  • Ден на цифровите технологии (23 март), Palazzo Doria Pamphilj: заместник-председателят Андрус Ансип и комисар Гюнтер Йотингер ще съберат заедно европейски министри и лидери на промишлеността, за да насърчат сътрудничеството и да подготвят по-добре нашите общества и икономиката ни да извлекат максимална полза от цифровата трансформация на Европа. От държавите членки се очаква да поемат ангажименти в полза на високопроизводителните изчислителни технологии, свързаната мобилност, цифровизацията на промишлеността и цифровите работни места.
  • Семинар „Жан Моне“ „Бъдещето на Европа: ангажимент за младежта“ (23—24 март), хотел Quirinale: над 100 професори от катедри „Жан Моне“, политици, журналисти, студенти и представители на гражданското общество и младежките асоциации ще обсъдят бъдещето на ЕС и необходимостта от по-дейно участие на младите поколения в изграждането на европейския проект.
  • Диалог с гражданите (24 март), Acquario di Roma: върховният представител и заместник-председател Федерика Могерини и Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която към момента държи председателството на Съвета, ще проведат граждански диалог с няколко стотици млади европейци, включително студенти по програма „Еразъм“, които в момента учат в Рим.
  • Среща със социалните партньори (24 март), Palazzo Chigi: председателят Юнкер, заместник-председателят Домбровскис, комисар Тейсен, заедно с председателите на Европейския съвет и Европейския парламент ще се срещнат със синдикатите и стопанските асоциации по време на събитие, чийто домакин е италианският министър-председател.
  • Форум и концерт (24 март), университет Ла Сапиенца: „Честит рожден ден, Европа — промяна в курса за Европа“.
  • Концерт на младежкия оркестър на ЕС (25 март), Вила Медичи: „Звукът на една мечта“

Източник: Европейската комисияКъм всички новини
План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria