На 2 август 2015 г. се навърши 1 година от голямото наводнение в гр. Мизия. По този повод заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която през миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи посети бедстващия град, направи следното изявление:

" /> На 2 август 2015 г. се навърши 1 година от голямото наводнение в гр. Мизия. По този повод заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която през миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи посети бедстващия град, направи следното изявление:

">

Кристалина Георгиева: Бедствия ще се случват и трябва да бъдем подготвени за тях

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2015-08-03

На 2 август 2015 г. се навърши 1 година от голямото наводнение в гр. Мизия. По този повод заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която през миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи посети бедстващия град, направи следното изявление:


"През тези дни само преди една година небето над Мизия се разтвори и градът преживя едно от най-големите бедствия в историята си.

 

Трагедията на Мизия докосна много българи. И когато си спомняме тези, които загубиха живота си в бедствието, не трябва да забравяме хората, на които то отне постигнатото през целия живот и бяха принудени да започнат отново от нулата.

 

Бедствието извади на показ и най-добрата страна на българския народ - съпричастността и солидарността. Като българка бях и дълбоко трогната, и възхитена от всеотдайността и решителността на спасителите и пожарникарите, които помагаха на хората в най-тежките часове, доброволците, които с месеци чистиха наводнените домове, хилядите, които дариха средства и материали на хората в Мизия, за да започнат да възстановяват живота си.

 

Европейският съюз също прояви солидарност като предостави 4 милиона лева в помощ на пострадалия район.

 

Въпреки това дори и днес работата по възстановяване на Мизия далеч не е приключена. За съжаление подобни бедствия имат тежки и дългосрочни последствия. Но урокът, който можем да извлечем от тях, е, че трябва да бъдем подготвени. Европейската статистика показва, че всяко евро вложено в превантивни дейности спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие.

 

С промяната в климата е ясно, че бедствията ще се случват по-често и едва ли ще можем да ги предотвратим. И за това трябва да ги предвидим и да инвестираме в подготовка за посрещането им - и в развитие на възможности за спасяване и възстановяване; и в превантивни мерки при изграждането на обекти и инфраструктура; и в личен план, чрез застраховки на личното имущество в рисковите райони.

 

Оперативните програми за използване на европейските средства в България предвиждат такава превантивна политика и за много от проектите има изисквания за подобни мерки. Превенцията и подготовката обаче трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия."

 

Г-жа Георгиева благодари лично по телефона на кмета на Мизия д-р Виолин Крушовенски за удостояването й с възпоменателен плакет във връзка с годишнината от трагичните събития. Двамата обсъдиха и възможностите за ускоряване на процедурите за възстановяване на града.

 

Допълнителна информация:

 

През април 2015 г. Европейката комисията отпусна 4 млн. лева от фонд "Солидарност" на ЕС за възстановяване на щетите от наводнението в Мизия.

 

На 23 юли 2015 г. ЕК одобри и помощ от 12,5 млн. лева за България за справяне с последиците от тежките зимни условия през януари и февруари═ тази година.

 

През 2014 г. България получи 21 млн. лева за възстановяване на щетите от наводненията в Североизточна България.

 

Финансовата помощ от фонд "Солидарност" може да се използва само за покриване на разходите за основни неотложни и възстановителни дейности и за възстановяване на ключова обществена инфраструктура, пострадала при бедствия.

 

 

Отдел "Преса и медии"

Телефон 02/933 52 01

Представителство на

Европейската комисияКъм всички новини

План за инвестици за ЕС
#investEUTWEET to @ECinBulgaria