Атинската борса отново работи

Европейски информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Благоевград. ЕВРОПА ДИРЕКТНО- Благоевград е част от ИНФОРМАЦИОННАТА МРЕЖА EUROPE DIRECT, която обхваща целия ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Дата: 2015-08-03

Aтинската фондова борса днес отваря след петседмично прекъсване и след решение, подписано от финансовия министър Евклидис Цакалотос, предаде бТВ.


Борсата в Атина ще заработи на фона на трудни преговори между правителството на Гърция и нейните кредитори по третия спасителен план на стойност 86 млрд. евро.

Фондовият пазар бе затворен на 26 юни след изненадващо решение на гръцкото правителство да свика референдум за мерките на икономии, предложени от кредиторите.

Борсата ще заработи нормално с чуждестранните инвеститори, но ще има ограничения за гръцките инвеститори.

Чуждестранните инвеститори ще могат да използват сметки в чуждестранни банки или да осъществяват транзакции с пари в наличност, но няма да могат да финансират купуването на ценни книжа с пари от банковите си сметки в Гърция, тъй като капиталовият контрол остава в сила.

Запазва се и банковият лимит от 60 евро на ден при тегленето на пари от банките, като сумата за седмицата може да се тегли наведнъж.

Източник:http://europe.bg/bg/articles/news/2015/08/03/atinskata-borsa-otnovo-rabotiКъм всички новиниTWEET to @ECinBulgaria